זיוה ואפרים למדן
      פסיכותרפיה
Default  |  English  |  


התפתחות תחום גלגול הנשמות בעולם המערבי / אפרים למדן



בס"ד
מסע של גלגולים-על גלגולי נשמות
הרצאת פתיחה: סקירה כללית על התפתחות התחום בעולם המערבי
"בית חיים אחרים" תל אביב 6.7.04
גלגול נשמות reincarnation) )- מהו? תאור התופעה
.מילון אבן שושן מגדיר גלגול נשמות "כינוי לנשמת המת המתגלגלת לפעמים, לפי האמונה, ונכנסת לתוך גוף אחר- גוף אדם או בהמה".אפשר לראות מתוך ההגדרה שמניחים שקיים דבר שנקרא נשמה. עובדה זו אינה כלכך מובנת מאליה, ולשעצמה מציבה בעייתיות למדע ולהרבה מאד אנשים.למרות זאת, השימוש במושג נשמה/נפש/רוח הנו קיים בעולם כולו , בדתות שונות, בשבטים שונים ותרבויות שונות כל היסטוריה האנושות.
גלגול נשמות ידוע בלועזית בשמות שונים- reincarnation, ,Transmigration, rebirth metempsychosis , metamorphosis, והרשימה עוד ארוכה. ההבדלים ביניהם קשורים בגישת המקור/דת/הסתכלות של המשתמשים בה, ואמנם יש הבדלים במשמעות המילים השונות
Reincarnation מתייחס לדוקטרינה ההינדית או הבודהיסטית שאדם יכול להיוולד מחדש לאחד מתוך 5 סוגים של חיים: אל,אדם, חיה, שד, או שטן. Rebirth מופיעה הרבה בכתבים הבדהיסטים וההינדואים. Transmigration מתייחס לנשמה או רוח שעוברת מגוף אחד לשני , בדרך כלל בלידה, אך לא תמיד (ביהדות אנו מכירים במושג "עיבור"). Metempsychosis הוא מושג שמופיע בעיקר בכתבים מאד פורמלים כמו האנציקלופדיה Judaica והאנציקלופדיה הקטולית וכתבים הנצרים מן המאה האחרונה ומשמעותה [From the Greek meta (change) + em (in) + psukhe (soul)]
אנו נשתמש במושג העברי "גלגול נשמות" כמושג המקביל לכל אותם מילים תרשו לי לצתת מפתיחת הספר ציפור הנפש של מיכל סנונית: "עמוק בתוך הגוף שוכנת לה הנפש. איש עוד לא ראה אותה, אך כולם יודעים שהיא קיימת, יודעים גם מה יש בתוכה ."
לפי סקר שנעשה באוקטובר 2001 בארה"ב, 25% ממבוגרים ענו שהם מאמינים בגלגול נשמות, ורק לאחרונה שמעתי שהמספר הזה עלה לכ-30%.
שורשיה – אמונות ודתות שקשורות בה
כפי שנאמר, בני אדם מכל העולם וכל הזמנים האמינו בגלגול נשמות:
בשבטים הפרימיטיביים:
האינדיאנים בצפון אמריקה באזורי algonquin ,היו קוברים ילדים שמתו לצידי הדרך על מנת שנשמותיהם יוכלו לעבור לנשים העוברות ושוב להיוולד מחדש.
בגרינלנד ששם החברה היתה מתאכזרת לאלמנות ויתומים, היו אלמנות משכנעות גברים שהנשמה של הילד המת של הגבר נכנס לגוף של הילד החי שלה (או ההיפך) וכך זוכה להגנה ופטרוניות על עצמה ועל ילדיה.
בגיניאה ילד שדומה בפיזי או בתכונות לקרוב משפחה שנפטר נחשב לכך שירש את נשמתו.
באוסטרליה בכל שבט יש אמונה ברורה שכל מי שנולד הוא בעצם אחד מהאבות.
ביוון העתיקה גלגול נשמות לא היה דעה מקובלת , אך הפילוסופים היוונים ידעו מזה.אפלטון האמין בגלגול נשמות וכתב על זה בספריו phaedo ו- the republic . פיתגורס טען שזכר כמה מגלגוליו הקודמים ובבית ספרו לימדו על גלגול נשמות.
הרומאים ידעו על גלגול נשמות- זה מופיעה בכתביו של Julius Caesar כאשר מתאר את ה druids . כמו כן הטוטונים , האירים העתיקים, ועוד.
בעמיי העולם:
דעה רווחת היא שגלגול נשמות שייך רק למזרח הרחוק- הינדו, בודהיזם. אך מסתבר שבדתות המערב הרעיון של גלגול נשמות מוכר וידוע מזה אלפי שנים וחלק מתפיסת עולם של חלק מן המאמינים.
בדת הנצרית גלגול נשמות היה חלק מהתפיסה הדתית בתחילתו, אך מסיבות של מאבקים פוליטיים פנימיים החליטו להחרים את הנושא ואף הוציאו להורג בשיטתיות את הכתות והמאמינים בזה משך מאות של שנים.
ביהדות הנושא של גלגול נשמות מופיעה בתורת הקבלה – החלק של ה"סוד" של התורה. הזוהר שהוא ספר הקבלה העיקרי מיוחס לרבי שמעון בר יוחאי, אחד מתלמידיו של ר' עקיבא שחי בסביבות שנת 70 לספירה הנוצרית. משך שנים רבות הקבלה נחשבה לידע ששמור רק לגאונים ותלמידי חכמים מובהקים, וזה בעיקר בחברה האשכנזית. בחברה הספרדית הזוהר והקבלה היה משהו הרבה יותר נגיש. מי שהביא ליותר פתיחות בנושא הקבלה הוא האר"י ז"ל הקדוש, שחי במאה ה-16 (1534-1572)בצפת ולימודיו בתחום התפרסמו בספרים שכתב תלמידו הרב חיים ויטל כמו "שער הגלגולים". לאחר קרוב ל250 שנה, הקבלה הפכה להיות גם בקרב יהודי אשכנז נכס יותר מוכר באמצעותו של הבעש"ט (נולד 1700), מייסד תנועת החסידות. בחסידות, גלגול נשמות הוא חלק מהותי מתפיסת העולם היהודי.
גם באיסלם גלגול נשמות מופיע בתנועה המיסטית הנקראת סופי (sufi ), ומקובל על ונתמך בזרם זה.
בהינדואיזם, המערכת של גלגול נשמות מופיע בכתבי הupanishads כתבי הקודש שמיוחס להם כבר אלפי שנים. בכתבי הBhagavad Gita קרישנה מתאר את מהלכי גלגול נשמות.
בבודהיזם, בודהה לימד שגלגול נשמות קשור מאד לאיכות החיים של כל אחד בחייו הקודמים . השקפת הבודהיזם דומה לזו של היוגי ההינדי- חזרה לחיים עלי אדמות זה העונש של הפרט שחייב ללמוד שיעורים ולשלם את חובתו הקרמתי. המטרה היא גם דומה- להגיע להארה וכך לשבור ולצאת ממעגל הגלגולים.
כידוע , אצל הדרוזים גלגול נשמות הנו מקובל ביותר וחלק מחייהם.
גלגול נשמות במאה האחרונה בעולם המערבי
כפי שאפשר להבין, גלגול נשמות הוא רעיון עתיק כמעט כמו האנושות, ותמיד היה קיים בכל פינות תבל. רק העולם המערבי היה פחות חשוף לזה , כנראה בגלל השפעת הכנסיה הקטולית שדיכאה את הרעיון ממאמיניה, ומהתפתחות החשיבה הרציונלית והאנליטית מחד, ומהתפתחות המדע מאידך.
רשימת האנשים המפורסמים בעולם המערבי שהאמינו בגלגול נשמות למרות שמדובר בתקופה ובסביבה שנושא זה לא היה מקובל, אינו קטן בכלל. להלן כמה דוגמאות:
סופרים גרמנים מודרנים כמו
Goethe,Richard Wagner,Gotthold Lessing
François Voltaie
eBenjamin FranklinJ
William Wordsworthr
Henry David Thoreau
Walt Whitman
Ralph Waldo Emerson
Thomas Huxley
Count Leo Tolstoy
Mark Twain
Gustav Mahler
Henry Ford
David Lloyd George
Carl Jung
George S. Patton
בסביבות שנות ה-20 ו-30 של המאה העשרים,חלה התעניינות מוגברת בדתות המזרחיות. Paul Brunton כתב את ספרו Search in Secret India (1934) וכן הסופרת L.Adams Beck שכתבה על יוגה ועל זן. בגרמניה שאחרי מלחמת העולם הראשונה כתב הרמן הסה את ספריו Siddhartha ו- Journey to the East . בין האנשים שהתעניינו וחקרו את תורות המזרח היה תלמידו וקולגה של פרויד- קרל יונג, שהושפע רבות כפי שניתן לראות בכתביו ובעבודותיו.
במקביל, בעולם המדע חלו התפתחויות מרעישות בעבודתו של איינשטיין. נוסחתו הידועה של איינשטיין E=mc* הפכה את העולם המטריאליסטי המתייחס רק לחומר פתאום לעולם של אנרגיה, שהוא המהות של היקום. יותר ויותר פיזיקאים ואנשי מדע חקרו את עולם האנרגיה ומצאו קשר בין הפיזיקה ובין תפיסות המרח.(לדוגמא: The Tao of Physics שנכתב ע"י Capra ).
הגורם השלישי שהגביר את ההתעניינות בנושא של גלגול נשמות היה בשנות ה50-60, בחקר והתפשטות של השימוש בסמים פסיכודלים. עבודותיו של Stanislav Grof בנושא הפסיכודלי כוללים התייחסויות לגלגול נשמות . הפסיכיאטר וחוקר ין סטיבנסון מעיד על השפעת הניסויים בתרופות פסיכודליות על הבנתו את המודעות ותפיסה סנסורית. יותר ויותר אנשים נחשפו ,אמנם באמצעות סמים, אך נחשפו לתודעה מסוג אחר, דבר שהגביר את החיפוש באמצעים שונים להשגת תודעה זו כגון מדיטציה, היפנוזה, ועוד.
בשנות השישים העולם הלך ונהיה יותר ויותר קטן בעזרת ההתפתחות התקשורת העולמית. טלפונים היו כבר עניין מקובל וטלביזיה שידרה חדשות ותכניות מכל העולם. מלחמת וייטנם נכנסה הביתה לכל אזרח אמריקאי באמצעות המסך שהשפיע רבות על מהלכים. כך גם תנועת הHippies ,השימוש בסמים, והחיפוש העצמי. המוזיקה שבראשה עמדו החיפושיות השפיעה רבות על הנוער ועל העולם כולו ומעשיהם של החיפושיות הובילו רבים ללכת בעקבותיהם להודו, למדיטציה, ולהכיר תורות אחרות מאשר העולם המטיריאליסטי ששרר במערב עד אז.
כדאי לציין את המפעל הענק בתוך היהדות של תנועת חב"ד. בשנים שלאחר מלחמת העולם השניה והשואה שהמיתה אסון על העם היהודי, הנהיג הרבי מלובביץ את חסידיו לשקם את היהדות בכל העולם. חסידי חב"ד נראו בכל מקום בעולם ויחד עם זה – תפיסת החסידות אשר נשענת על הקבלה בנוסף ליתר כתבי הקודש. החסידות הביאה כך לכל פינה בעולם את ההתייחסות החיובית לגלגול נשמות, לא רק כראיון תיאורטי אלא כחלק מדרך חיים. אחד מהסופרים הידועים בנושא של גלגול נשמות הוא הרב יונתן גרשון, חסיד ברסלב, אשר כתב כמה ספרים בנושא גלגול נשמות ובהקשר לשואה. בספרו הראשון Beyond the Ashes הוא מלקט דיווחים וסיפורים אישיים של כל מיני אנשים בעיקר בארה"ב שחיו בלי שום זיקה ליהדות. בעקבות זכרונות ספונטניים, חלומות ורגרסיות טיפוליות הם שיחזרו חיים ומוות כיהודים בזמן השואה. גרשון נסע לגרמניה לאסוף עוד חומר וכתב עוד ספרים. הוא מקובל בקרב המטפלים בגלגול נשמות.
המדע וגלגול נשמות
אחת השאלות המעסיקות את העולם המערבי היא "איזה הוכחות מדעיות יש לקיום תופעת גלגול נשמות". ברור ששאלה זו היתה יכולה להישמע גם אחרת: "איזה הוכחות מדעיות יש לכך שתופעת גלגול נשמות אינה קיימת." השאלה הראשונה ניגשת לנושא מתוך עמדה אליטיסטית, כאילו ולומר שההוכחה המדעית היא הגישה הנכונה והמחייבת. מעניין שלא חייבים להוכיח את היופי של ה"מונה ליסה", את החוויה לשמוע את מוצרט, או את הקצב של "מיומנה". העולם המערבי מושפע משך מאות רבות של שנים בחשיבה "מדעית" ומתקשה להשתחרר ממבט זה. חוויות הן "רק סובייקטיביות" ואמנות זה יפה אך אינו מדע מדוייק. אז מה? לצתת את פרופ' סטיבנסון: "יש דרכים אחרות להשגת יידע חוץ מאשר בשיטה המדעית".
ובכל זאת, מאחר והשאלה נשאלת – ניגש לנסות לענותה. פרופ' איאן סטיבנסון שחקר את הנושא של גלגולי נשמות משך למעלה מ-40 שנה מסביר:
תופעות פראפסיכולוגיות נחקרות בשני אופנים:
האחד- במסגרת מעבדות שחוזרות על הניסויים שוב ושוב ע"מ להוכיח שהתוצאות ניתנות לשחזור וכך להוכיח באופן מדעי את קיום התופעה.
השני- חקר של חוויות אישיות שנאספים בשדה ולא במעבדה. יש צורך להגן על דרך זו של חקירה כנגד כל אותם אלה שחושבים שחקר מדעי הוא רק יכול להיעשות בתוך מעבדה. לראיה- תופעות כמו מזג אויר, רעש אדמה, הרי געש וכו', נחקרים באופן מדעי ובכלים מדעיים מחוץ למעבדה. אנו עושים זאת כי המדע איננו מקום פיזי שם אנו אוספים את הנתונים אלא תהליך להערכת נתונים בכל מקום שמוצאים אותו.
בחקר של תופעות פראפסיכולוגיות יש צורך לראיין את הנשאלים, לקבל עדויות תומכות, בשיטות הדומות לעורכי דין והסטוריונים. פעם שאנו מקבלים את תאור האירוע המלא ביותר, אנו בודקים את כל האפשרויות היכולות להסביר את התופעה, ובדרך האלימינציה מגיעים לאפשרות הטובה ביותר.ואז אנו מנסים להפריך את האפשרות המוצעת ואם מתקשים בזה- האפשרות הזו מקבלת חיזוק.
פרופ' סטיבנסון החל את הקריירה המדעית שלו בתור רופא חוקר ובמיוחד בתחום הפסיכוסומטי. בהמשך הוא הלך להתמחות בפסיכיאטריה ובפסיכואנליזה. סטיבנסון נהיה פחות ופחות מאושר ממה שראה בתחום זה,ומצא את עצמו מתרחק מהזרם המרכזי והדוגמטי. בשנת 1960 הוא פרסם מאמר בג'ורנאל של החברה האמריקאית לחקר נפשי, בו הוא מסר על דיווחים של ילדים שזוכרים גלגולים קודמים, וטען שאם אפשר יהיה לחקור עוד מקרים כאלו לעומק ובבקרה מקסימלית, יהיה אפשר לקבל הוכחות לחיים אחרי המוות. כשנה לאחר פירסום מאמרו, הוא הוזמן לבקר בהודו לחקור מקרה של דיווח על גלגול קודם. סטיבנסון חטף הלם תרבותי מהודו, אך גם נוכח ללמוד שיש הרבה יותר מקרים כאלו ממה שתיאר לעצמו. הוא הופתע מהחיות שבדיווחים של הילדים , מעצמת הרגשות של הילדים, מזה שהם חיו בהווה את חייהם בעבר. לדוגמא, ילד שנולד למשפחה בכת ירודה זכר את חייו במשפחה ברהמין והיה מזלזל בהוריו ואף מסרב לאכול מהאוכל שלהם.
בעקבות ביקור זה ועוד ביקור נוסף, סטיבנסון פירסם ב1966 את עבודתו הידועה : "20 מקרים המצביעים על אפשרות של גלגול נשמות". כיום יש לסטיבנסון כ2600 מקרים שנחקרו על דיווחים של גלגול קודם. המקרים הם בעיקר מדרום אסיה אך יש גם ממזרח התיכון, אפריקה, אירופה וארה"ב.
דוגמא( עמ' 173 של יגאל אריכא)
בהמשך דרכו ב1997, סטיבנסון פרסם ספר:Reincarnation and Biology:
A Contribution to the Etiology of Birthmarks and Birth Defects
ספר זה 2300 עמודים עם 210 מקרים שנחקרו ואומתו, מראה את הקשר בין כתמי לידה ופגמים מולדים ובין חיים קודמים . לדוגמא:
דוגמא (עמ' 184 )
בנוסף לדווח מקרים של גלגולים קודמים , יש גם מקרים שדווחו על ידיעה מראש לגבי גלגול הנשמה. סטיבנסון מספר על מקרה בשבט טלינגיט שבאלסקה שבו אדם הודיע לאחייניתו שהוא יחזור לחיים אלה לאחר מותו בתור הבן שלה. הוא הוסיף שהיא תוכל להכיר אותו לפי הצלקות שהיו לו מניתוחים על הגוף- אחד באף ואחד על הגב. 18 חודש אחרי מותו נולד לאחיינית בן עם כתמי לידה בדיוק במקומות האלה. סטיבנסון פגש את הילד כשהיה כבן 8 -10 ומספר שהכתם על הגב נראה בבירור כמו תפירה שלאחר ניתוח.
סטיבנסון, למרות כל מה שחקר, ממשיך להיות המדען הזהיר ומביא את המקרים כראיות המצביעים בעד גלגול נשמות-suggestive of reincarnation (המצביעים על אפשרות) ואינו טוען שאלו הן הוכחות לגלגול נשמות.
בנוסף לעבודותיו של סטיבנסון יש מספר רב של ספרים, כתבות, מאמרים ועדויות ע"י אנשי מקצוע, אקדמאים, סופרים, מדענים,אנשי תקשורת ואחרים שמדווחים על מקרים כאלו ואחרים של גלגול נשמות.
לדוגמא: עדויות נוספות לקיום של גלגול נשמות מוצאים בעבודה של Raymond Moody בנשא של NDE- Near Death Experience . מודי,רופא, אסף מקרים רבים של אנשים שמתו מוות קליני וחזרו לחיים ודיווחו על מה שקרה להם בזמן זה.בספרו מ-1975 Life after Life הוא מתאר את המקרים האלה .
דוגמא נוספת: הרופאה הידועה Kubler-Ross שינתה את ההתייחסות של אנשי רפואה לנושא של מוות בעבודותיה על גסיסה ומוות On Death and Dying וכן Life in Death ועוד ספרים אחרים.
אני מביא פה היום רק את עבודותיו של סטיבנסון שנחשב החוקר הכי אמין בשיטותיו המדעיות, גם בקרב האנשים הכי מבקרים והסקפטים.
כאמור, סטיבנסון חקר רק את אותם המקרים שדיווחו על זיכרונות מגלגולים קודמים. חלק מהזיכרונות היו ספונטניים וחלק מהזיכרונות באו כתגובה לארוע כזה או אחר. אך יש עוד דרכים שאפשר להתחבר לגלגולים קודמים:
1. יש אנשים שלומדים על גלגול קודם דרך חלום. ספר נהדר בנושא הוא Past Lives, Present Dreams של Denise Lynn .
2. יש אנשים שהדרך שלהם ללמוד על גלגוליהם הקודמים זה ע"י שיטות רגרסיביות כגון היפנוזה, ועל זה ארחיב בהמשך.
3. ודרך נוספת שמשך מאות של שנים היתה בשימוש ועד היום היא ע"י מדיטציה עמוקה.
הקשר בין גלגול נשמות ופסיכולוגיה
גלגול נשמות יכול להיחשב נושא בתחום האמונה או פילוסופיה, אך מה הקשר בין זה ובין פסיכולוגיה?
התשובה היא פשוטה: הפסיכולוגיה היא "תורת הנפש, המדע העוסק בחקר תהליכים נפשיים באדם, רגשותיו חוויותיו תגובותיו אל הסביבה וכדומה"(אבן שושן) .
1.האמונה בגלגול נשמות משפיע על מחשבותיו ,רגשותיו ,והתנהגותו של האדם וחוויותיו ולכן זה בתחום הפסיכולוגיה.
2.אך בנוסף- הנושא של גלגול נשמות בא לעזור להבין כל מיני תופעות ותהליכים בחיי אדם (כמו שכבר ראינו במקרים שליקט סטיבנסון).
3.ועוד בנוסף לכך- השימוש בגלגול נשמות ושחזור של גלגולים יכול גם להביא לריפוי של מחלות פיזיות ורגשיות.
אפשר לשאול איך ארועים או זיכרונות מגלגולים קודמים משפיעים על חיים כיום?
1. עיסוק יתר בנושא מסויים , הזדהות יתר קושי להינתק ממשהו באופן רגשי(לדוגמא: אדם שעסוק באופן אובססיבי בכל דבר הקשור למלחמת העולם השניה ולטנקים בשיחזור גלגולים מסתבר שנהרג אז בשריון)
2. חלומות ו/או סיוטים שחוזרים ונישנים(לדוגמא: אדם שחולם שטובע שמתגלה שמת באחד מגלגוליו הקודמים בטביעה)
3. חרדות ופוביות בלתי מוסברות(לדוגמא: אדם עם חרדת גבהים שמסתבר שבגלגול קודם נפל מצוק וכך נהרג)
4. מחלות או כאבים כרוניים שאינם מוסברים(לדוגמא: אדם שסבל משך שנים רבות מכאבי גב כרוניים ובשיחזור גלגולים גילה שעונה למוות)
כל אלה הם רק חלק מהשפעות אפשריות של גלגולגים קודמים על חיי ההווה.
התחום המטפל בעזרת גלגולי נשמות נקרא בעברית טיפול בשיחזור גלגולים ו/או טיפול ברגרסיה. באנגלית השמות היותר מוכרים הם
Regression therapy, Past life therapy, Reincarnation therapy
Holographic therapy
יש שיטות שונות וגישות שונות לטיפול רגרסיבי, כשרובם משתמשים בטכניקות היפנוטיות. המושג רגרסיה בא מהמושג age regression שמוכר בהיפנוזה כשיטה להחזיר את האדם לעבר וכך להגיע לזיכרונות מודחקים. למרות התופעה המוכרת של רגרסיה בקרב המהפנטים , לא כל אנשי המקצוע מסכימים ליכולת לשחזר גלגולים קודמים. משך שנים רבות קיים ויכוח בין המקצוענים אם הזיכרונות שמשוחזרים הם אכן "אמיתיים" או הם זיכרונות שיקריים (false memories ). נעשו מחקרים רבים בנושא ועד היום כל צד טוען לצדקתו. למרות הויכוחים, יותר ויותר אנשי מקצוע טיפוליים החלו לעסוק בזה ולהביא לריפוי ועזרה למטופליהם.
כמה מהאנשים שעסקו בתחום הביאו לפריצת דרך ולהגברת הנושא בציבור הרחב. אחד היותר מוכרים הוא ד"ר ברייאן וייס, פסיכיאטר, אשר כתב ב-1988 את הספר הרב מכר Many Lives ,Many Masters ובעברית תורגם לשיעורים ושורשים בזמן. וייס פסיכיאטר ידוע ומכובד, מתאר בספרו איך מטפל בקטרינה, מטופלת קשה ביותר , שלא נענית לטיפול קונבנציונלי וטיפול תרופתי משך 18 חודשים. הוא מחליט לטפל בא בהיפנוזה, ואז מתחיל מסע של שחזורים לגלגולים קודמים שוייס לומד על הנושא דרך קטרינה. בעיותיה של קטרינה הולכות ונעלמות תוך כמה חדשים של טיפול אינטנסיבי ברגרסיה. מרתק לקרוא את המסע האישי שוייס עובר, מאחד שלא יודע כמעט כלום על גלגול נשמות ולא מאמין בזה ועד להיותו אחד מנושאי הדגל של התחום. לקח לו 8 שנים עד שפירסם את סיפרו והיה מוכן להתמודד עם הביקורת של עמיתיו למקצוע. מסתבר שבעקבות פרסום הספר, וייס קיבל גם הרבה מכתבי אהדה ותודה מאנשי מקצוע רבים שלא העזו לדבר ולהתייחס לדברים שאף הם ראו בקליניקה.
בתחום של ילדים עבודתה של Carol Bowman- בספרה Childrens Past Lives (1997) הוא אבן פינה להבנת ילדים והתייחסות לבעיותיהם על רקע גלגולים קודמים. ספר זה הוא מומלץ ביותר לכל הורה שילמד להאזין ולשים לב לילדיו ולמה שמביעים, בפריזמה של חיים קודמים, וכך לעזור להם להתגבר על בעיות בגיל מוקדם ולא להעמיס עליהם בעיות נוספות.
התייחסות לגלגול נשמות אינה רק לצורך ריפוי, אלא מאפשרת הבנה והתייחסות אחרת לחיים. יש כל מיני תופעות בחיים שאין לנו עדיין הסבר להם. לדוגמא: למה ילד אחד נולד שקט ורגוע וילד שני נולד תוסס ותזזיתי? בפסיכולוגיה התפתחותית קוראים לזה טמפרמנט, אך ממה נובעים ההבדלים? יש שטוענים גנטיקה, ויש שטוענים סביבה. אך אפשר גם להוסיף השפעות של גלגול קודם כדי להסביר את ההבדלים.
בספר המונומנטלי של Winafred Lucas- משנת 1993
Regression Therapy: A Handbook for Professionals , היא מביאה מטפלים שונים, גישות שונות ותחומים שונים בהם נעשה שימוש ברגרסיה. אחד השימושים ברגרסיה הוא לעזור לאישה בהריון שאינו רצוי לשוחח עם עוברה ולהגיע להסכמה שהנשמה של העובר תחזור כאשר האישה תרצה אותה, בזמן טוב ומתאים יותר, וכך מביאה להפלה טבעית.
באופן בסיסי, גלגול נשמות הוא עקרון שקשור לעקרון של נצחיות הנשמה. עקרונות נוספים הם האמונה בבורא עולם, בחוקי קרמה או צדק קוסמי, בחופש הבחירה וברצון להתפתח מבחינה רוחנית ולהגיע להארה יותר ויותר גבוהה. תפיסה זו היא בעלת משמעות אדירה בהתייחסות למוות וממילא – לחיים. למוות איך?
אדם היודע שלאחר המוות יש המשך חיים , יכול לקבל את מותו ביותר שלווה ופחות חרדה מזה שאינו מאמין בזה. אדם המאמין בנצחיות הנשמה יכול לסעוד אנשים גוססים ביתר שאת. (לא בחינם תפקיד זה היה משך דורות רבים חלקתם של אנשי כמורה .) אך לא רק בענייני מוות התרומה החשובה של גלגול נשמות כי אם במשמעות לחיים. אדם העוסק בנושא מבין שיש מטרה ומשמעות לחייו כי לשם כך נולד . הניסיון להשיג מטרה זו ולממש את עצמו יכול לעשות אותו אדם יותר שלם עם עצמו ויותר תורם לחברה בה הוא חי. התייחסות זו לחיים היא חלק בסיסי בתחום שנקרא היום פסיכולוגיה טרנספרסונלית, אך זה כבר שייך להרצאה אחרת.


back
 
 
 
טיפול ברגרסיה וגלגול נשמות בטיפול הנפשי

לחץ כאן לפרטים נוספים

+ הוסף תגובה חדשה
תגובות:
Loading בטעינה...
+ שלח משוב
לייבסיטי - בניית אתרים